Honlap készítés Kapcsolat
2010. 07. 25.

Gulyásleves

Ha jó gazdag levest szeretnél, akkor fejenként számolj 10dkg hússal. Hogy milyen hús kell az igazi a gulyáslevesbe, arról megoszlanak a vélemények. Én a marhahúsra esküszöm, de sertésből is kiváló levest lehet készíteni, és ha az időtényező is számít, akkor a sertés javallott, mert gyorsabban elkészül. Ha mind a kettőre kell példát mondanom, akkor marhalábszár, vagy sertéscomb, de lapockából sem rossz.

Minél több hagymát használsz, annál jobb szaftja lesz a pörköltalapnak. 4-5 személyre lehet nyugodtan 3-4 nagyobb vöröshagymát számolni, abból baj nem lehet.

A zsír vs. olaj örök kérdés, én például a főzőmargarin szagát szeretem a legjobban, de zsírral és olajjal is jól lehet főzni. 4-5 embernek egy jó fakanálnyi adagot tegyél a lábosba/bográcsba, hevítsd fel, amíg rotyogni nem kezd a cucc, és lapátold bele az apró kockákra vágott hagymát. Ha megbolondítod egy-két gerezd szétnyomott fokhagymával, az kárt nem tesz az ételben, de nem szükséges bele.

A hagymát üvegesre, szép sárgásra párold, nyilván le lehet fedni, hogy meggyorsítsd a folyamatot. Néha keverd meg, mert nem szép, ha odaég. Ha kevésnek találod a zsírt/olajat/főzőmargarint, akkor tegyél még bele, amennyit felvesz, de ne ússzon a cuccban.

A húsról távolítsd el azokat a részeket, amelyekről úgy gondolod, hogy te sem ennéd meg szívesen (kövér részek, porc, bevérzések, mócsing), és kockázd fel az egészet, amolyan ehető méretre.

Ha a hagyma már szép aranysárga, és ha úgy ítéled, már puha, akkor szórd a tetejére az őrölt pirospaprikát (2-3 dkg). Mivel a paprika könnyen odaég, nem árt, ha van a kezed ügyében egy pohár víz, vagy bor. Inkább utóbbi, mert akkor főzés közben kortyolni is lehet. Keverd el a paprikát a hagyma masszában, és ha úgy érzed, hogy nem veszi fel a paprikát a zsír, akkor löttyints egy kevés vizet, vagy bort az egészre, majd tedd a húst a lábasba/bográcsba.

Keverd össze a húst és a zsíros-paprikás-hagymás egyveleget, és hagyd, hogy a hús levet eresszen.

Ha friss húst vettél, akkor van olyan szerencséd, hogy a hús a saját levében fog megfőni, ez a tökéletes “perkelt” állapot. Ha nincs szerencséd, akkor vörösbort ajánlok, ha az sincs, akkor marad a víz. De ne sokat önts még bele!

Vágj fel nagyolva egy-két szem paradicsomot, és egy zöldpaprikát, az íze végett, és dobd rá a pörköltre. Sózd meg, de ne durván, ha akarsz bele tenni piros aranyat, Erős Pistát, vagy gulyáskrémet, most tedd meg, majd fedd le az egészet, hadd segítse a főzési folyamatokat a belül áramló gőz, és a fedél belső-tetején kicsapódó, majd löttybe visszacsöppenő pára.

Gratulálok, a nehezén már túl vagy.

4-5 személyre 1-1,5 kg krumpli bőven elég, lehet hámozni, és felkockázni az egészet.

Ha a pörkölted eléri azt az állapotot, amikor már-már megennéd, akkor pakold bele a krumplit, majd még egy kis só, és jöhet a víz, hogy ellepje az ételt.

Sárgarépa és fehérrépa is dukál bele, szépen karikára vágva, mehet bele a krumplival együtt.

Egy nagyon kevés őrölt köménymagot tegyél bele a végén, és amikor megfőttek a zöldségek, kóstold meg, és ha még kell, sózd utána.

Házi, vagy bolti csipetkét csak a végén főzz bele, mert különben szétmegy, szétázik az egész.


info@vilagfa.hu